Geniş kitlelere yemek üretilen, restoran, cafe, otel, hastane, catering gibi kurumların mutfaklarına endüstriyel mutfak malzemesi sıkça kullanılır. Bu tarz mutfaklar paslanmaz çelik ürünlerden oluşur ve makinelerin kapasitesi ortalamaya göre daha büyük kullanılır. Bu tarz mutfaklarda kullanılan malzemelere endüstriyel mutfak ekipmanları adı verilir. Farklı büyüklüklerde ve farklı özelliklerde mutfak alanları olabileceği için endüstriyel mutfak projeleri mekana göre tasarımı yapılır. Burada proje çizen mimarın mutfak alanını iyi analiz ederek mutfakta rahat ve verimli çalışma şartlarına uygun proje üretmesi ön görülür. Mutfak projelerinin rahat ve verimliliği denilince en önemli unsur endüstriyel mutfağın ana bölümlerinin arasındaki iletişimin kolay olmasıdır.Depolardan hazırlık bölümlerine, oradan pişirme alanlarına ve oradan da müşteriye giden süreçte araya engel onulacak öğeler yerleştirilmemelidir. Diğer bir husus ise mamül ve yarı mamüllere ulaşabilirlik kolay olmalıdır. Hazırlık bölümlerine yakın yerleştirilmiş depo tipi buzdolapları malzemeye ulaşımı rahatlaştıracaktır. Tezgah tipi buzdolapları ise hazırlık esnasında personele rahatlık sağlar. Bazı tezgahların altı ise tencere ve tavaların yerleştirilmesine uygun olarak raf sistemi ile kullanılır. Bu alan bazen kapılı, bazen çekmeceli olabileceği gibi açık da kulanılabilir. Tezgah altı soğuk dolap olmayacaksa sürgü kapak daha fazla tercih edilir. Bulaşıkhane bölümü hijyen açısından farklı bir alanda yer almalıdır. Bu durum fiziksel imkanlara bağlıdır. Yine de bu bölümü gıda alanından uzak tutulması daha önemlidir. Böylece kirli bulaşıkların toplanıp bulaşıkhaneye aktarılması da mutfaktaki yoğunluğa engel olmayacaktır. Bulaşık makinesi girişinde bir evye ve uzatma hortumlu bir ön yıkama duşu ve ön yıkama alanı olarak kullanılmaktadır ve makinelerin daha temiz bir şekilde yıkamasını sağlar. Kaba kirler de bu evye içine akar ve rahat bir şekilde çöpe atılabilir.
Yine giriş tezgahında sıyırma tezgahları da kullanılabilmektedir. Farklı özellikler ve fonsiyonları endüstrial mutfak ekipmanları işleri kolaylaştırmaktadır. Örneğin tepsi toplama arabası hem tekerlekli olması sebebiyle rahat hareket ettirilir hem de bulaşık öncesinde tepi ve tabakların düzenli ve toplu bir şekilde kalmasını sağlar. Bu basit gibi görünen örnekte de özellikle yoğunluğun olduyğu saatlerde son derece önemli bir göreve yardımcı olur çalışanlara kolaylılık sağlar. Kısacası endüstriyel mutfak projelerinin konusunda yetkin kişi, kurum ve kuruluşlar tarafından çizilen projeler ve tedarik edilen ekipmanlar ile en düzenli ve verimli mutfaklar oluşturulur.