Endüstriyel mutfak nedir, nasıl olmalıdır, malzemeleri nelerdir?
Endüstriyel mutfak nedir, nasıl olmalıdır ve bu mutfakların malzemeleri nelerdir? konularını ele aldığımız yazımızda profesyonel mutfaklarla ilgili mutlaka bilmeniz gereken bilgilere yer verdik. Endüstriyel mutfak nedir? sorusuna yanıt vererek başlayalım. Endüstriyel mutfak, genellikle ticari amaçlı faaliyet gösteren otel, restoran, fabrika, kafe gibi işletmelerde kullanılan mutfakların genel adıdır.
Bu mutfaklarda, zamanın gereklerine göre işletmenin işleyişini hızlandıran ve kolaylaştıran teknolojik ürünler bulunmaktadır. Bu tip mutfaklarda kullanılan malzemeler hem kalitesiyle hem de dayanıklılığı ile ön plandadır.
Bu mutfaklarda kullanılan metal malzemeler, genel olarak paslanmaz çelikten üretilir. Az önce saydığımız işletmelerin mutfak malzemelerinin tamamı donanımlı ve geniş yelpazeye sahip olmalıdır. İşletmelerdeki mutfaklar, uzun süreli kullanıldığı için malzemelerin minimum seviyede arıza yapması beklenir. Endüstriyel mutfak ürünleri bu beklentiyi karşıladıkları için, işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Endüstriyel Mutfak Dekorasyonu Nasıl Olmalıdır?
Endüstriyel mutfak nedir, nasıl olmalıdır ve bu mutfakların malzemeleri nelerdir? konularını ele aldığımız yazımızda profesyonel mutfaklarla ilgili mutlaka bilmeniz gereken bilgilere yer verdik. Endüstriyel mutfak nedir? sorusuna yanıt vererek başlayalım. Endüstriyel mutfak, genellikle ticari amaçlı faaliyet gösteren otel, restoran, fabrika, kafe gibi işletmelerde kullanılan mutfakların genel adıdır.
Bu mutfaklarda, zamanın gereklerine göre işletmenin işleyişini hızlandıran ve kolaylaştıran teknolojik ürünler bulunmaktadır. Bu tip mutfaklarda kullanılan malzemeler hem kalitesiyle hem de dayanıklılığı ile ön plandadır.
Bu mutfaklarda kullanılan metal malzemeler, genel olarak paslanmaz çelikten üretilir. Az önce saydığımız işletmelerin mutfak malzemelerinin tamamı donanımlı ve geniş yelpazeye sahip olmalıdır. İşletmelerdeki mutfaklar, uzun süreli kullanıldığı için malzemelerin minimum seviyede arıza yapması beklenir. Endüstriyel mutfak ürünleri bu beklentiyi karşıladıkları için, işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir.
Birden fazla kullanım alanına sahip olan ürünlerden oluştuğu için farklı başlıklar altında ele alalım. Hazırlık, pişirme ve servis aşamalarından yola çıkarak farklı türdeki ürünleri farklı başlıklar altında ele alacağız.
Hazırlık Aşamasında Kullanılan Endüstriyel Mutfak Malzemeleri
Hazırlık aşamasında kullanılan endüstriyel mutfak malzemeleri , mutfağa girildiğinde ilk olarak malzemelerin hazırlığı esnasında işe yarayacak olan araçlardır. Örneğin hamur ürünleri ile ilgilenen bir işletmede hamur yoğurma makinesi, karıştırma mikseri veya hamur açma makinesi hazırlık aşamasında kullanılır.
Sulu yemek ya da ev yemekleri ile ilgili hizmet veren bir işletmenin mutfağında ise hazırlık aşamasında patates soyma, patates doğrama ya da diğer sebzeleri parçalama gibi işlevleri olan, özel tasarıma sahip malzemeler kullanılır. Bunun dışında kemik kesme makinesi, kıyma makineleri, et döven ya da parçalayan makineler sıklıkla tercih edilen ürünler arasındadır.
Pişirme Aşamasında Kullanılan Malzemeler
Ocaklar, donanımlı fırınlar, kızartma makineleri, kaynatma kazanları, donanımlı ızgara düzenekleri gibi ürünler pişirme aşamasında kullanılan mutfak malzemeleri arasındadır. İşletmeler kendi fonksiyonlarına göre, hizmet verdikleri alanlara göre, müşterilerine sundukları menülere göre bu ürünler arasından seçim yapmalıdır.
Servis Aşamasında Kullanılan Malzemeler
Pişirilen ürünlerin lezzeti kadar, nasıl sunulduğu da önemlidir. Burada devreye servis aşamasında kullanılacak endüstriyel mutfak malzemeleri girer. Hazırlanan yiyeceklerin müşterinin önüne gittiğinde sıcak kalması amacıyla kullanılan benmari kazanları, salat bar adı verilen ürünler ve servis istasyonu olarak bilinen araçlar servis esnasında kullanılır.
En Çok Tercih Edilen Endüstriyel Mutfak Malzemeleri
İşletmeler tarafından en çok tercih edilen mutfak malzemeleri şunlardır;
- Tam donanımlı endüstriyel fırınlar
- Endüstriyel bulaşık makineleri
- Büyük buzdolapları
- Soğutucu dolaplar
- Sıcak teşhir dolabı
- Döner ocakları
Bu malzemeler profesyonel mutfaklar kurulurken işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilenler arasındadır. Sunulacak ürün çeşitliliğine göre malzemelerde artış ya da azalma yaşanması oldukça muhtemeldir. Bu tür mutfaklar tasarlanırken ilk dikkat edilmesi gereken noktalardan biri hiç kuşkusuz maliyettir. Eldeki bütçeyi en verimli şekilde kullanabilmek adına yalnızca gerekli olduğundan emin olunan malzemeleri temin etmek doğru bir adım olacaktır.